PROMENE NA KOŽI

visece-bradavice-papilomi

Bradavice

Bradavice predstavljaju benigne promene na koži i na sluzokožama koje su izazvane različitim tipovima papiloma vrusa. Ponekad mogu biti filiformnog izgleda, tankom bazom pričvršćene za podlogu, ali uglavnom su iznad ravni kože, hrapave površine u vidu  izraštaja.

U zavisnosti od vrste virusa dele se na:

  • Verrucae vulgaris -i maju grubu rožnastu površinu, mogu biti smeđaste, a mogu se pojaviti na rukama, licu, vratu, telu.
  • Verrucae  plantares – jako bolne pri hodu, bradavičaste promene koje se javljaju na stopalima.
  • Verrucae plane – vrsta lokalizovana na licu, vratu i dorzumima šaka, zaravnjene papule dp 5mm promera, normalne boje kože ili svetlo braonkaste boje.
  • Papilomi se najčešće javljaju u predelu vrata, prepona, ispod pazuha ili oko dekoltea, a manifestuju se pigmentovanim izraštajima koji su ponekad u boji kože
  • Kondilomi (condylomata acuminata) se prenose seksualnim putem, i javljaju se u regiji polnih organa.

Seboroične dermatoze

 

Seboreične dermatoze su braonkaste ili mrke promene na koži, veličine od nekoliko mm pa do 3-4 cm. Hrapave su površine, često  perzistira hrapava skvama koja se  može skinuti.

Mogu se pojaviti tegobe u vidu svraba na regijama gde su perzistentne.

Javljaju se uglavnom  na predelima  vrata, dekoltea, na pregibima, trupu, leđima, šakama. Češće se javljaju  kod osoba koje se intenzivno  izlažu suncu.

Dermoskopija i radotalasno uklanjanje promena na koži

Bradavice, papilome, fibrome, keratoze, moluske i kondilome otklanjamo putem radiotalasa.

Radiotalasno skidanje svih vrsta i oblika ovih promena vrši se radiohiruškim nožem, a bazira se na koagulaciji krvnih sudova, koji ishranjuju promene. To je najneinvazivnija metoda, koja ne ostavlja ožiljne promene, koje se inače mogu javiti prilikom primene lasera ili elektrokautera.