Uklanjanje kapilara diodnim laserom

Najnovija tehnologija


 

🌿 Diodnim laserom 980nm najnovije tehnologije se u potpunosti i trajno, sa nekoliko tretmana mogu ukloniti prošireni kapilari i venule na licu, telu i nogama, Spajder kapilari kao i rozacea i onihomikoze.

🌿 Prošireni kapilari na telu i licu su veoma zastupljen estetski problem, a krvni sudovi se veoma često uspešno otklanjaju čak i posle prvog tretmana. Rezultati zavise od prečnika krvnog suda i njegove dubine, tako da je za postizanje optimalnih rezultata potrebno najčešće uraditi 3-4 tretmana u razmacima od 4-6 nedelja.

🌿 Kapilari sa manjim prečnikom se najlakše uklanjaju. Diodnim laserom se veoma uspešno uklanjaju i paukoliki kapilari (Spajder kapilari) kao i hemangiomi.

🌿 Telangiektazije na licu i nosu se javljaju zbog trajno dilatiranih krvnih sudova, najčešće kao posledica dugogodišnjeg izlaganja suncu. Ovo stanje kože se pogoršava pod uticajem duvana, alkohola, toplote i ekspozicije sunčevim zracima. Godine, trudnoća i genetski faktori takodje pospešuju razvoj ovih promena na koži.

Američka akademija za Dermatologiju AAD tvrdi da je laserska tehnologija u lečenju telangiektazija efektivnija, efikasnija i sa mnogo manje neželjenih efekata od skleroterapije i elektrohirurgije (Nema igala, nema incizije), klijent samo oseti blago peckanje, a koža se rashladi pre i nakon laserskog tretmana.

🌿 Apsolutno je važno da koža pre tretmana nije osunčana, jer se time smanjuje efikasnost i povećava rizik neželjenih reakcija na koži tipa hiperpigmentacija. Potrebno je izbegavati izlaganje suncu 4-6 nedelja pre terapijske procedure.

🌿 Laserski zrak isporučuje energiju na zidove proširenih krvnih sudova i na njihov sadržaj, odnosno krv. Ova energija se transformiše u toplotnu, koaguliše krvne sudove i sadržaj, što rezultira njegovom zatvaranju. Ovako začepljen krvni sud prestaje da bude vidljiv, a posle izvesnog vremena iščezava. Proširena vaskularna mreža više nije prisutna.

🌿 Tretman je komforan i bezbolan jer se pre aplikacije laserom nanosi lokalni anestetik u vidu kreme. Nakon tretmana, na mestu ekspozicije mogu se javiti crvenilo i blagi otok koji perzistiraju uglavnom od nekoliko sati do dva dana.

🌿 Ponekada se mogu pojaviti na koži polja ljubičaste ili plave boje u vidu reakcije tretiranih površina na aplikaciju lasera, poput modrica, ali se one povlače za oko nedelju dana. Izlaganje kože suncu nakon tretmana je nepoželjno, jer se na tretiranim regijama mogu pojaviti polja pojačane pigmentacije.