PRP u ortopediji u fizikalnoj medicini

Primena PRP-a (Platelet-Rich-Plazma) u ortopediji i fizikalnoj medicini daje odličan efekat kod degenerativnih oboljenja zglobova kolena, kukova, stopala, kičme.
Bol je manje izražen, dok se degenerativni proces na zglobovima zaustavlja.

Artroze kolena kuka i druge povrede tetiva ligamenata i mišića kao i hronični bolni sindromi predstavljaju težak problem za pacijente.

Indikacije za PRP:

  Hronične tendinopatije;
  Kod artroza;
  Kod povrede nakon hirurške reparacije Ahilove tetive;
  Kod ruptura gastroknemijusa;
  Plantarni fascilitis;
  Povrede ligamenata kolena;
  Nakon artroskopija: kolena (reparacije meniskusa), ramena, skočnog zgloba.

  • PRP (Platelet Rich Plazma) ima ogromne potencijale u zarastanju povređenih zglobova, tetiva, ligamenata i mišića, usled velikih sadržaja različitih faktora rasta, kao što su iz trombocita izvedeni faktori rasta (epidermalni faktori rasta EGF), vaskularni endotelni faktor rasta VEGF, faktor rasta fibroblasta itd.
  • Plazma je derivat pune krvi pacijenta i nema imunoloških prepreka u primeni niti rizika od transmisivnih bolesti.
  • Primena PRP-a za razliku od injekcija kortikosteroida ne dovodi do rizika od lokalnog slabljenja tkiva i posledičnih ruptura tetiva ligamenata i mišića.
  • Ova metoda je naročito popularna kod sportista zbog brzog i bezbednog vraćanja u vrhunsku takmičarsku formu.
  • Primena PRP-a podrazumeva uzimanje određene količine krvi iz vene, pri čemu se u postupku obrade krvi, koji traje 10 minuta, izdvaja plazma. Dobijena plazma se uz pomoć sterilnog šprica ubrizgava u željenu regiju, koja je prethodno pripremljena hirurškim antisepticima.