Promene na koži

  Bradavice

Bradavice predstavljaju benigne promene na koži i na sluzokožama koje su izazvane različitim tipovima papiloma vrusa. Ponekad mogu biti filiformnog izgleda, tankom bazom pričvršćene za podlogu, ali uglavnom su iznad ravni kože, hrapave površine u vidu izraštaja.

  U zavisnosti od vrste virusa dele se na:

  • Verrucae vulgaris -i maju grubu rožnastu površinu, mogu biti smeđaste, a mogu se pojaviti na rukama, licu, vratu, telu.
  • Verrucae plantares – jako bolne pri hodu, bradavičaste promene koje se javljaju na stopalima.
  • Verrucae plane – vrsta lokalizovana na licu, vratu i dorzumima šaka, zaravnjene papule dp 5mm promera, normalne boje kože ili svetlo braonkaste boje.
  • Papilomi se najčešće javljaju u predelu vrata, prepona, ispod pazuha ili oko dekoltea, a manifestuju se pigmentovanim izraštajima koji su ponekad u boji kože
  • Kondilomi (condylomata acuminata) se prenose seksualnim putem, i javljaju se u regiji polnih organa.

Seboroične dermatoze
Mrke promene na koži

  Seboreične dermatoze su braonkaste ili mrke promene na koži, veličine od nekoliko mm pa do 3-4 cm. Hrapave su površine, često perzistira hrapava skvama koja se može skinuti.

  Mogu se pojaviti tegobe u vidu svraba na regijama gde su perzistentne.

  Javljaju se uglavnom na predelima vrata, dekoltea, na pregibima, trupu, leđima, šakama. Češće se javljaju kod osoba koje se intenzivno izlažu suncu.

Dermoskopija i radotalasno uklanjanje promena na koži

  Bradavice, papilome, fibrome, keratoze, moluske i kondilome otklanjamo putem radiotalasa.

  Radiotalasno skidanje svih vrsta i oblika ovih promena vrši se radiohiruškim nožem, a bazira se na koagulaciji krvnih sudova, koji ishranjuju promene. To je najneinvazivnija metoda, koja ne ostavlja ožiljne promene, koje se inače mogu javiti prilikom primene lasera ili elektrokautera.